Ne Baktın Gözüm

24 Mayıs 2009 Pazar

Renk Körlüğünün Farkedilmesi

John Dalton derler bir ingiliz evladı yaşarmış, fizikle meşguliyet edermiş, guiness bira içermiş, beckham saç modeli yaparmış senelerden 1803, süleyman sebanın bıyıkları daha terlememişmiş.

Bu zat-ı muhterem beyefendi renk körü olduğunu farketmiş, nasıl farketmiş bilmiyorum ama gerek vişne toplarken gerek çilek bahçesindeki rekoltenin düşüklüğünden kıllanarak, gerekse de karpuzcunun kesmecelerinin kelek çıkma ihtimalini mekanik fizikle bağdaştıramadığından farketmiş.

Bir şekil farkeden bu insan evladı, lan wilbur, thomas, henry, timothy ve hatta eugene sen de göremiyon di mi olm diyerek hasatalığının demeyelim de özrünün ortak kurbanlarından aramış. Hastalığı sınıflandırmış.

Mantık olarak wat iz di metriks uleyn tadında bir buluş zira. John daha Jr iken muhtemelen halası buna "John evladım bak sana yeşil kazak ördüm" dayısı "kırmızı elma yirmisin Johnum" diyerekten çeşitli sosyal yüklemelerde bulunup kafasındaki kırmızı ve yeşili oluşturmuşlar. Okulda da çilli Sally "John kırmızı boxerın gözüktü ehieieieiei" gibi sulu espriler yapmıştır muhakkak.

Peki John renk körü olduğunu nasıl çözdü?
Renk körleri 1800 lü yıllara kadar metriks içinde mi yaşadılar?
Sally John a yazıyordu da John renk körü olduğundan mı farkedemedi?
John'un torunları Karşıyaka spor klübünü mü kurdular?
Algının boyutlarını çizen toplum, John' a da bir kadın çizer mi?
Vurucu kırıcı dağıtıcı son cümle Hepimiz aslında birer John değil miyiz? Algılarımızı aşmaya çalışan.

edit: Hastasıyım hepimiz ve aslında olan cümlelerin arkasına ? işareti koymaya. Oğlum olsun adı Mark olsun. Kızım olsun adı Question olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder