Ne Baktın Gözüm

28 Mayıs 2009 Perşembe

Neneyi Kuma Gömmek

Doguyu yeni kesfeden batinin arinmislik ve egoyu yenme uzerine pazarlama teknikleri gelistirip mevzuyu gene doguya satma isini, ferrarisini satan bilgenin benzin deposuna hortum sokup icine cekerek bosaltmasi olarak algiliyorum.

Ve diyorum ki, o zottirik kitaplardaki ogretilerin yucelttigi egoyu kenara koyma tribi benim icin siyatigi/romatizmasi olan neneyi kuma gomme arzusu/gorev bilincidir benim topraklarimda bir ergen icin. Bu olayi yadsimayan/utanmayan ve bunu kendine gorev bilen genctir en asil duygunun insani.

Genelde yazliklari olur ya da tatile cikarlar ailecek, bu yaziyi internet vasitasiyla okuyabilecek sosyo ekonomik refahi yakalamis insanlar. Fakat tarimdan sanayiye gecis asamalarinda debellesip duran bir ulkede olmamiz ve yillar itibariyla 3 kusak arasindaki farkin sehirli olmaya calisan ve 1000 yillik koylu kadar uzak durmasindandir ki, "babane kendine bir kokteyl hazirla" gibi bir diyalogumuz olmamistir.

Ulkemiz sosyoekonomik yapisini , "bana bir plato soyleyin lan" / "Obruk" gibi salak bir konumlandirmayla betimledikten sonra geciyoruz konuyu dramatize eden carpici ornek kismina.

Hani yazlik plajlarinda gencler baska semsiye diker plaja da aileler baska semsiye dikerler ve ayri ayri semsiye altlarinda sosyallesirler yasitlariyla, cocuklar deniz kiyisinda popolarina deniz kumu kacirmaca oynarken.

Hikayenin bu kisminda gunesin deniz kiyisindaki cocuklarin beyin gelisimine etki edecek seviyede UV yaydigi saatlerde plaja tek baslarina inen, "ulan ne isim var burda elalem cibildak, tövbe tövbe" nidalariyla inen romatizmasindan muzdarip basinda yazmasi, 3 kat donu ve gomlegi olan nenelerdir kahramanlarimiz.

Ama bu neneler ilerleyen yaslarindan dolayi kolay mobilize olamadiklarindan yasitlariyla pek de sosyal ortamlar yakalayamamislardir. Mesela bir drink alayimcilik efendime soyleyeyim bir barbeku demislikleri yoktur. Bu yuzden ve ailenin modernite ivmesine ayak uyduramadiklarindan plaja yalniz inerler. Tek arzulari kuma gomulup, kemikleri sicaktan iyice sizlatmaktir. Kafalarinin oldugu yere de bir semsiye koyulmasi da, pek de bulunmayan yazlik levazimatcilarinin faturalarindan aileyi uzak tutar.

Genelde bu kuma gomulme ritueli ailenin yeni damadi ya da olasi mirastan aslan payini kapmayi arzulayani tarafindan duzenlense de, plajda nenenin taniyabildigi tek insan olan, hayatini bikini ustune gore bir ya da iki buyuk beden bikini alti aramakla geciren bronz universiteli kizi, flortuyle bir semsiye altinda, kizin bir sonraki dovmesini nereye yaptiracagini tartisiyor halde ise dugum kismi bu noktada baslar arkadas.

Kiz ipodunu donduruverirken nenesinin o tiz sesini duyar, gomulme ve kafasinin ustune semsiye kurdurma istegiyle yanip tutusan.

Halbuki ne guzel sehirlilesiyorduk lan ipod olsun, tokio terlik olsun,helikopter pilotu gozlugu olsun, dovme olsun, piercing olsun. Ustelik flortte yan havluda ve nene ile olasi baglantiyi kurdugunda karizma o deniz kiyisindaki cocuk seviyesine duser.

Ne yaman celiski, senin boklu donlarini yikayan, pesinden ekmegin ustune surdugu salcayla kosan neneni kuma gommek hem de tam Manhattan siluetinin yan tarafindan kadraja girmisken.

Neneyi kuma gomen insandir bu noktada, ubermenschtir. Ferrarisini almadan once sanayi de kontrol ettirmeye goturmeye gerek yoktur.

(Burdan Mahsun Kirmizigul'e selam ediyorum, bize de bir odul vermediler)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder