Ne Baktın Gözüm

28 Mayıs 2009 Perşembe

Kalabalığa Konuşmak

Ne biçim zor bir eylemdir ve daha onceden de hayatta size yaptirilan pratikler pek de isinize yarayan nitelikler tasimamaktadir.

Ilkokul yillarinda ustu basi en duzgun ogrenci ya da "bu sene 5ler okusun andimizi uleyn" diyen müdürün yönlendirmeleriyle hayatta 3 ya da bes kez andimizi okumussunuzdur. Kafadan torpil yapacak anne baba ogretmen tandansi ya da amerikan model subyanci ogretmeniniz yoksa.

Okul onunde bagil olarak rahatsiniz, sonucta herkes ayni seyi giymis uc assa bes yukari, karsinizdaki insanlara kanitlamaniz gereken birsey yok, kicikirik sumuklu ismaille sidikli gamze iste. Soyleyeceginiz seyde gunde 1 defa zaten soylediginiz ezberinizin derinlerinde olan Andımız ve de size ait sozler degil.

Cocuk akli ve heyecani ile nefes alip vermeden soyleyip-soylettirip bitirirsiniz. Arada mikrofona tükürenler, mikrofonu uzaktan tutanlar, satir atlayanlar olur ama cocuk cocuktur.

Ortaokul (bizim zamanimizda vardi boyle birsey simdi ben 7-B yim diyorlar, boy abdesti alin diyorum), lise yillarinda zaten boyle bir konsept yok. Munazara grubuna uye olacaksin da seni sallayip dinlemeye gelecekler falan anca oyle.
Universite de solist olacaksin baska sansin yok.

Hayatta cok nadir olsa da kalabaliga konusmak zorunda kaldigin durumlarda pratiklerinden beslenerek kendi deneyimlerini ortaya koyarak birseyler yapmak zorunda kalirsin.

600 insana sunum yapiyorsun, lafa nasil girmek gerekir nasil cikmak gerekir. "Türküm doğruyum ..." olmaz, "az zamanda cok buyuk .." olmaz, "yurttaşlarım..." yok, "romalılar...", "ooo adnan bey de burdaymis..", "ladies and gentlemen ...", "arkadaslar egleniyor muyuz...", "Freedooooom..."

Icınde oldugunuz kalabaliga girizgahlar gecer aklinizdan, kalabaligin ugultusunu dindirmek icin agzinizdan ordek sesi gibi "pardoon" cikar. Kimse sallamaz.

Ne adamlar vardir, onunde 2000 kisi eller cepte, hatta cep icinden biryerleriyle oynuyor ve kalabaliktan ses cikmiyor.

Belediye otobusu soforleri de oyledir. "Ilerleyin" dedigi zaman mecburen ilerlersin. Adam pratigini yapmis.

Sen de ne var; "pas ver lan pas ver", "surdan iki kisi karsiyaka alir misiniz", "kim atti len o bira sisesini", "arkadaslar aranizda ülker höttürü sevmeyen var mi","bir - iki - üç gülümseyin çektim"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder