Ne Baktın Gözüm

15 Aralık 2013 Pazar

Bir Zülüf Sevdalısı Olarak Neşet Ertaş

Nasil ki, google da Sahin yazip entere bastigimizda karsimiza ucsuz bucaksiz deniz resimleri geliyorsa, ayni sekilde zuluf yazdigimizda da badem biyikli Neset Ertas resimleri geliyor.
Sanirsam ki sarkilari icinde en cok zuluf kelimesini kullanan insandir. Belki Karacaoglan'la kapisirlar ama Neset'e 1.5 handikapli 100 milyon basarim.
Insana belki de omrunde 3-5 kez kullanmayi nasip olacak zuluf kelimesini sarkilarinin pelesengi yapmis Neset'in, bu israri nereden kaynaklaniyor peki.
Zuluf kadinlarin sakagindan asagiya dokulen sac tutami anlamina geliyor. Anlamayan erkekler icin ornekli anlatim : favorinin uzunu ve yumusagi. Hemen tiksinir gibi oldugunuzu hissediyorum lakin eskiden anadoluda zulufun bir guzellik olcutu ve medeni hal tanimlamasi araci oldugunu hatirlatmak isterim.
Mesela zulufunu ruzgara doken kadin her daim guzel bulunur. Hatta zulufunu kesmis kadin evlidir, zulufunu ormus kadin evlenmemistir taliplere aciktir, zuluflerini taramayan bakmayan kadin bekardir ama sevgilisine cesitli sebeplerden dolayi varamamistir. Eskiden facebook olmadigindan eldeki imkanlarla iliski durumu ifsa edilmistir.
Turkulerde surekli kullanilan zulufun bu sembollerinin yani sira bekaret sembollugunu de icermesinden kaynakli, masumiyet ve el degmemislik konularina da karsilik gelebilir.
Mesela sevdiginin zulufune dokunamadigini anlatan ozan kardesimizin soyadi dogulu olmadigindan emiselim, gomuselimli sarkilari o yillarda maalesef icra edemediginden zulufe dokunmak gibi cok ince bir agacin arkasina saklanmistir.
Pek klasik anadolu romantizminde, malumaliniz erkek bülbül, kadin gül ile betimlenir. Bulbul yarinin yanaginda dolasirken, gul bulbulu dikenleri olan zulufleri ile yakalar ve kendine hapseder. Bu da masumane ask ve sevismeye gondermeli ince ayardir zannimca.
Haftaya da ayni kosemizde "melamet hirkasi ve sorunlari" basliginda ferhat gocer'in israrla melanet hirkasi olarak kullanmasi sorununu isleyecegiz.
COK ONEMLI NOT : 15/Ocak/2011 de Neset Ertas'in Istanbul'da konseri var. Hazir daha olmemisken gidin. Oi Va Voi para kazanacagina Kirsehir kazansin Kirsehirli kazansin.
http://www.biletix.com/event.htm?id=MKIS1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder