Ne Baktın Gözüm

15 Aralık 2013 Pazar

20 Gram Fazla Bal Kaymak İçin Lokale Yalakalık



Gecen hafta uzuuun bayram tatili gazi ve tanrinin cillop havayla yaptigi kiyakla, bati akdeniz, ege ve guney marmara'nin daglarinda tepelerinde keklik gibi sekerken farkettim. Anadolu'yu ozlemisim lan. Volkan Konak ya da Ozay Gonlum gibi olmasa da en azindan bir Gripin ya da Yuksek Sadakat hadi hic bilemedin Emre Aydin kadar ozlemisim lan.
Anadolu muthis olum, insanlar naif, katisiksiz dogal. Arada bazi ipnetor esnafi buradan ayiriyorum.Onlara laflar hazirladim. Rampada butun kamyoncular mi saga dogru yavaslar da yol verir, ilerde radar var gencler diye 48 plakali arabalar uzun kisa yapar, daha yemek bitmeden ikram cay kahve getirilir, siz yer misiniz bilmem ama cok guzel koy sogani var getireyim mi diye ikramda bulunulur.
Aldik ulan yolda butun gazi, Anadolu naif, Anadolu sirin, Anadolu katisiksiz. Cay yapragina dusen ilk yagmur gibi berrak, kara kecinin yuvarlak diskisi gibi kosesiz, cipuranin mangal uzerinde citirdayan yagi gibi huzurlu. Testiye ayran dolduran ana olsa "ana dolu, ana dolu" diyebilecek kadar gazliyiz. Anadolu can.
Ama biz piciz, cakaliz, kahpe bizansin musluman mahallesindeniz. Verdik lokale yalakaligi, dayadik siveli konusmayi, uzattikca uzattik adamlarin her gun milyon kere katlandigi "ne kadar guzel dogal yasiyorsunuz" diye sacmalayan mal adam gibi.
Ve bunlari sirf lokalle lokal muhabeti yapariz da 20 gram fazla bal kaymak yeriz diye yaptik sanirim.
- Dayim ayranin sovuk mu
- Tavuklar bahcanin mi
- Buranin sulari da buz gibinmis
- Gati gativerin gavurmayi pilava
...
Hele gozlemeci teyzenin ar, namusuyla oynadik ya. Bu ne rahatlik lan, orf, bilmeden adet bilmeden sempatik takilan kristof kolombun gotunu keserler.
3 mal elde sarap siseleri ile gozleme, kofte ekmek yapan yasli ciftin bufesine giderler.
Mal adam (MA) : Anam o ginali ellerinden gozleme yiyek anam
Lokal Teyze (LT) : Yapiverelim cocuklar
"bu arada mal adamlar, hayli sarhos olup sempatik olduklarini dusunmekte ve hala sarap icip eglenmektedirler)
MA : anam tereyagini bol sur anam. biber de kozluyor musunuz ateste. domates de varsa onu da ben kozleyem anam.
"teyze gozlemeleri getirir"
MA : (hala muhabbete cekme derdiyle) anam otur hele sen de, kislari napiyonuz burda anam
LT : koye geciyoz yavrum amcanla. ben amcanin yanina gidem (kadin dogal olarak sarap sisesiyle oturan 3 maldan cekinmektedir)
MA : (ama anlamaz) otur anam. kaca buranin kirasi ayiptir sormasi...
Malligi elden birakmadan anadolunun avret yerinden soru soran "Diyar diyar anadolu" turevi programi ceken esprili televizyoncu gibi lan. Anam, dayim, baci, yegen muhabbetine nemalanmanin ne alemi vardi, 4-5 parca fazla domates parcasi icin.
Donus yolunda Fakir Baykurt geldi aklima, Yasar Kemal, Necati Cumali hatta Ankaralı Turgut bile geldi agladim utandim yaptiklarim icin en cok da Kahtali Mici'nin biyigindan utandim.
Not 1 : Bu not 1 cakal esnaf icindir. Araba durunca 75 kisi birden hos geldiniz diyince, anliyoruz ki pis sikeceksiniz hemen kaciyoruz dikkat ettiyseniz.
Not 2 : Olimpos oren yeri girisindeki son market. Sen nasi bi adamsin ya. "Bu noktadan sonra icki bulunmaz" diyebilecek kadar "Bira 5 milyon" diyince "e biz bardan zaten 5 e aldik" diyene "Tamam 4 olsun" diyecek kadar ac. Top sakalli, kel esnaftan korkuyoruz olm artik senin yuzunden.
Not 3 : 1.5 porsiyon karisik izgaraya 2 tane kofte koyan amca. Hesabini kitabini sikiyim. Bunun 1 porsiyonunda kofteyi mikron mikron mu koyuyorsun.
Not 4 : Kofteye 8 TL yazip, ayrana 3 TL, fasulye piyaza 10 TL yazan dayi. Seneye gelip 3 porsyion kofteyi 15 ekmekle kuru kuru yiyip gocertecegim muessesenizi ve o hesap kitap bilincinizi.
allam bunu unutmusum kosesinde Not 5 : lehimli girnatayla izmirin kavaklarini calip artissik yapan dayi, mehterhane-i hakan-i harp marsini calinca karsinda calinca got gibi kaldin di mi? nihahaha.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder