Degustasyon, sarabin 3 duyu ile degerlendirilmesine verilen isimdir. Bu 3 duyu gormek, koklamak ve tatmaktir. Neden cunku sarap koklanmaz, halvet durumlari haric gote basa surulmek durumu haric dokunulmaz.
Degustasyonun birinci unsuru olan gormek sisede baslar, sisenin formu, sarabin rengine uyumu ve iyi bir etiket tasarimi candir. Ki gormek duyumu mantarin kalitesi ve mantar tasarimi ile de ilintilidir. Sarabin kadehe dokulmesindeki kivam, dokulus aninda olusturdugu kivrimlar da bu gorsellige katkida bulunur falan filan.
Ikinci unsur ise, hani labun garson kadehe az bir sey koyar da sizden tatmanizi bekler. Iste o anda yapmaniz gereken iyice koklayip 1-2 damla kadar tatmanizdir. Kokusuna gore uzumun cesidini ya da ne kadar zamandir bekletildigine dair ipuclari verir.
Son unsurumuz dogal olarak tatmak, sarap papillalarinizin her yeriyle tadilmaz, once dilin on bolgesindeki papillalar sonra orta ve ust bolgedekiler ve en son hafif bir gargara ile yan papillalar sarap ile tanistirilir. On bolge sarabin tatliligini, orta bolge doygunlugunu, yan bolge ise kekremsiligini olcer.
Teori olarak okudugunuz degustasyonunun pratigine diyaloglar olarak bakalim.
Felisus : Abi Kavak beyaz kac para oldu ya?
Bakkal : 16 YTL bir litrelikler, 12 YTL 70 likler
Felisus : Cokmus ya su yandaki koseli sisedeki yeni mi cikti? O ne kadar
Bakkal : Vallaha benim yegen almis, Sili sarabi galiba 14 YTL.
Felisus: Sili mi rengi degisik onun denemek lazim bir ara ama Tellibag'dan ucuzun var mi?
Bakkal: Kutman geldi ondan vereyim 6.5 YTL.
Felisus: Onun mantari zor aciliyor, disle acilacak plastik tipali var mi Kutman
Bakkal: Plastik tipa diyorsan Efes Gunesi'nden sasma.
Felisus: Beyazi cok kukurtlu oluyor onun, sevmiyorum tadini
Bakkal: Kirmizi al 2008 yapimlar hep duruyor bak.
Felisus: Yillanmis sarap diyosun
Bakkal: Tabi hem 3.5 YTL
Felisus: İyi abi ver iki sise
Bakkal . Gazeteye sariyim mi
Felisus: İddaa yorumluysa gazete sariver
Bakkal: Tan var ona sarayim bakarsiniz evde
Felisus: Abi aciver ya tipasini, zaten kopek disini zaten kirdim
Bakkal: Tamam, tipasi acik birakmayin ama sabahina icemezsiniz hemen mayalanir.
Felisus: Eksi eksi koktu vallaha iyi yillanmis bu, iskembe corbasina da koyariz sisenin dibini. İki de plastik bardak vercen mi sevabina, siseden icmeyelim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder